Факультет фінансів

Про результати відкритої лекції компаній Pro-Consulting та Pro Capital Investment22 Квітня 2016р.

19 квітня 2016 р. у ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» відбулась відкрита лекція представників компаній Pro-Consulting та Pro Capital Investment, що входять до інвестиційного холдингу Pro Capital Group, на тему «Консалтингові та інвестиційні компанії в Україні: досвід та кращі практики».

Захід був організований за спільної ініціативи кафедри інвестиційної діяльності в особі її завідувача, д.е.н., професора Тетяни Володимирівни Майорової, докторанта, к.е.н., доцента Євгенії Поліщук та одного з кращих випускників кафедри, а нині - генерального директора компанії Pro-Consulting Олександра Соколова. Метою заходу було ознайомити усіх бажаючих та зацікавлених осіб із основними засадами надання консалтингових послуг у сфері реалізації інвестицій.

Анонсований захід викликав неабиякий інтерес. Так, серед присутніх на лекції були викладачі університету, студенти з різних факультетів та фахівці фінансового ринку, які із зацікавленням слухали доповідачів, а також активно ставили питання. Здебільшого вони стосувалися актуальних проблем інвестиційного аналізу та пошуку інвесторів для проектів вітчизняних підприємств. У відповідях доповідачів було відчутно високий професіоналізм, досвід та знання у цій сфері.

Першим розпочав виступ Олександр Ткачов, начальник відділу інвестиційного аналізу компанії Pro-Consulting. Його доповідь була присвячена  питанням аналізу ринку та маркетинговим дослідженням. Олександр Ткачов наголосив на важливості дотримання послідовності етапів такого дослідження та застосування сучасних кількісних і якісних методів оцінки маркетингового середовища проекту.

Наступним доповідачем стала Юлія Назаренко, експерт департаменту фінансового консалтингу компанії Pro Capital Investment, яка теж є випускником нашого університету. У своїй доповіді Юлія Назаренко підкреслила важливість бізнес-плану у пошуку джерел фінансування інвестиційних проектів як для інвестора, так і для фірми. Вона змістовно описала порядок укладання бізнес-плану інвестиційних проектів, критерії до їх відбору, стандарти його складання. Юлія також поділилась досвідом компанії Pro Capital Investment щодо надання та вартості послуг фінансового консалтингу. І підкреслила - кожен проект вимагає індивідуального підходу, що забезпечує їхня компанія.

Особливий інтерес у присутніх викликав виступ Антоніни Кутової, керуючого партнера компанії Pro Capital Investment. Будучи фахівцем у сфері розвитку взаємовідносин між потенційними учасниками проекту, а також пошуку джерел фінансування для його реалізації через механізми кредитування та акціонування, вона окреслила специфіку вітчизняної практики та можливості власне компанії із залучення інвестицій. Надзвичайно цінними стали рекомендації Антоніни стосовно того, що починати реалізовувати свою ідею необхідно з співпраці із професіоналами у галузі фінансування інвестицій. У своїй доповіді вона також торкнулася питання про фінансування проектів на умовах грантів, що нараз має неабияку актуальність та нові можливості для українських підприємств.

Глибоко переконані, що по закінченню заходу кожен з присутніх отримав нові знання щодо практичних аспектів реалізації інвестицій в Україні. Вони будуть корисними для них як у навчальній, так і професійній діяльності. Особливо цінними такі здобутки будуть у ході опанування студентами магістерської програми «Фінансування інвестиційних проектів» дисципліни «Фінансово-інвестиційний консалтинг», яку викладає Євгенія Поліщук. Ця дисципліна допомагає по-новому визначити альтернативи для  застосування своїх знань на практиці. В рамках її вивчення передбачені зустрічі з практикам в галузі фінансово-інвестиційного консалтингу і викладачами з закордонних університетів, а також застосування інтерактивних методів навчання (ділові ігри, кейси тощо).Надзвичайно приємним є те, що схвальні відгуки про подію надходили від студентів, викладачів та практиків, що доводить необхідність проводити такі заходи на регулярній основі. Тому колектив кафедри інвестиційної діяльності щиро дякує представникам компаній Pro-Consulting і Pro Capital Investment за участь у цьому знаковому заході, та висловлює сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Із презентацією з відкритої лекції можна ознайомитись тут.

Реліз підготували: Є.А. Поліщук та І.П. Петренко