Факультет фінансів

ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ПРО СТАРТАПИ ТА ВЕНЧУРНЕ ФІНАНСУВАННЯ22 Листопада 2023р.

20 листопада 2023 року відбулася відкрита лекція ОКСАНИ ЛИМАНСЬКОЇ, венчурної партнерки інвестиційного синдикату TOLOKA.VC, менторки для стартапів СEE region.

На лекції розглядалися питання щодо венчурного фінансування бізнесу та стартапів, також було розкрито особливості використання приватних, корпоративних та венчурних інвестицій у стартап бізнесі.

Відкриту лекцію проведено за ініціативи проф., д.е.н. Майорової Т.В. в рамках навчальних дисциплін:

«Проєктне фінансування» для здобувачів другого (магістерського) рівня освітніх програм «Інвестиційний менеджмент» та «Фінансовий менеджмент та контролінг» та

«Стартап фандрейзинг» для здобувачів 2 курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітніх програм «Інвестиційний менеджмент» та «Корпоративні фінанси».

Лекцію відвідало близько 80 студентів, покликання на відео лекції тут.

 

Відзиви на лекцію від наших здобувачів освітніх програм кафедри.

«Від вчорашньої лекції отримала лише позитивні враження, була цікавою, пізнавальною та досить інформативною. Попри те, що лектор досить швидко розповідала матеріал, оскільки його було багато, вона намагалась акцентувати увагу на найголовнішому і найцікавішому, і, на мою думку, їй це вдалося.

Найбільше запам'яталися розповіді про бізнес-ангелів та компанії-единорогів. Також, лектор зрозуміло пояснила чим відрізняється старт-ап та звичайний бізнес, а також які джерела фінансування краще підійдуть для кожного з них. Крім того, лектор розповіла цінну інформацію про те, на що звертають увагу інвестори, зокрема, бізнес-ангели, при обранні проектів, а також якими методами зазвичай керуються при оцінці обраних проектів.» (Аліна Галагуз, група ФІМ-506)

 

«Лекція з венчурним інвестором Оксаною Лиманською була цікавою та актуальною, оскільки інформація сприяла розумінню важливості фінансової підтримки для стартапів, були цікаві інсайти щодо загальної оцінки стартапів. 

Зокрема, було цікаво послухати про різницю між стартапом і бізнесом, ключові аспекти венчурного капіталу, роль ангелів-інвесторів. Закріпила свої знання щодо можливостей, які надає краудфандинг (оскільки я працюю в компанії, яка запускала проекти на Кікстартері та Індієгого декілька разів).

Також було цікаво дізнатись про таке поняття як інкорпорацію стартапів, і в загальному почути не лише теорію, а і цікаві приклади.» (Софія Конюшняк, група ФІМ-506).

 

«Лекція з венчурним інвестором Оксаною Лиманською була цікавою та актуальною, оскільки інформація сприяла розумінню важливості фінансової підтримки для стартапів, були цікаві інсайти щодо загальної оцінки стартапів. 

Зокрема, було цікаво послухати про різницю між стартапом і бізнесом, ключові аспекти венчурного капіталу, роль ангелів-інвесторів. Закріпила свої знання щодо можливостей, які надає краудфандинг (оскільки я працюю в компанії, яка запускала проекти на Кікстартері та Індієгого декілька разів).

Також було цікаво дізнатись про таке поняття як інкорпорацію стартапів, і в загальному почути не лише теорію, а і цікаві приклади.» (Олег Смігунов, група ФІМ-506).

 

«Лекція була максимально захоплюючою та пізнавальною, адже почути реального експерта по венчурному інвестуванню дійсно цінною. Пані Оксана досить детально пояснила різницю "бізнес" - "стартап", розкрила різноманітні методи оцінки стартапів, висвітлила основні механізми оцінювання їхньої потенційної прибутковості та ризиків. Особисто мені це дозволило краще зрозуміти, як інвестори аналізують перспективи стартапів перед наданням фінансової підтримки. Окрім того, були зрозумілі кейси українського походження, що дозволило зрозуміти "практику" венчурного інвестування.» (Артем Босий, група ФІМ-506).

 

«Лекція з Оксаною Лиманською звучала захопливо та інформативно! Її глибокі знання в області фінансування для бізнесу та стартапів розкрили основні форми та інструменти, розглядаючи приватні, корпоративні та венчурні інвестиції. Її досвід як венчурного партнера і менторки стартапів у CEE region додавав лекції практичності та цінних порад для студентів. Також сподобалось, що розкривались питання по венчурному фінансуванню, які як раз ми вивчаємо з дисципліни «Проектне фінансування» (Кирило Ярмола, група ФІМ-506).

 

Учора я відвідала лекцію, яку проводила успішна венчурна інвесторка-практик. Головною тезою лекції було те, що інвестування в стартапи - це високоризикована інвестиція, але вона також може бути дуже прибутковою. Лекторка розповіла про різні типи інвесторів у стартапи, а також проговорили деякі методи оцінки стартапів. 

Лекторка також поділилася своїм досвідом у запуску та інвестуванні в стартапи. І на обговоренні вкінці лекції були надані відповіді на різні питання з приводу стартапів, зокрема  лекторка мала декілька поінтів, порад щодо того, як успішно запускати стартапи та залучати інвестиції. 

У цілому, лекція була дуже корисною. Я отримала достатньо цінної інформації про стартапи та інвестування. (Аліна Оксак, група ФМК-504).

 

Враження від лекції неймовірно позитивні. Лекторка розкрила світ інновацій та підприємництва з нового кута, надаючи глибокий інсайт у світ стартапів. 

Лектока зуміла чудово поєднати теоретичні аспекти з прикладами реальних кейсів, що робить інформацію зрозумілою та захоплюючою для всіх слухачів.  

Особливо цікавим було розглядання венчурного капіталу та ролі ангельських інвесторів у розвитку стартапів. Лектор звернув увагу на ключові аспекти вибору інвестора, стратегії привертання капіталу та важливість партнерства між підприємцем та інвестором. 

Додатково, лекторка привела приклади успішних стартапів, які здолали складнощі завдяки підтримці інвесторів. (Маргарита Василенко, група ФМК-504).