Факультет фінансів

Проект «Advanced Corporate Finance Digitally Delivered to KNEU Master Students»20 Липня 2023р.

17 липня 2023 р. відбулося підведення підсумків за пілотним проектом Університету Констанц (Німеччина) та КНЕУ, який полягав у спільному викладанні дисципліни Advanced Corporate Finance для студентів магістерських програм «Фінансовий менеджмент і контролінг» та «Інвестиційний менеджмент».

Проект реалізовано за сприяння Німецької служби академічних обмінів (DAAD) за програмою «Ukraine digital: Studienerfolg in Krisenzeiten sichern» у період з жовтня 2022 р. по березень 2023 р. У проекті взяли участь 24 студенти. Викладання дисципліни забезпечували проф. А.Кінд (Університет Констанц) та проф. О.Терещенко (КНЕУ). Семінарські заняття та координація проекту були покладені на доцента Г. Алексіна.

У рамках проекту студенти вивчали дисципліну Advanced Corporate Finance, яка складається із двох модулів, кожен по 5 ECTS:

  • ACF 1. Innovations in Corporate Finance – Prof. Dr. Oleg Tereshchenko;
  • ACF 2. Economic Foundations of Corporate Finance – Prof. Dr. Axel Kind.

Слухачі отримали поглиблені знання щодо новітніх методів урахування ризиків при розрахунку процентних ставок, оцінки вартості бізнесу, вирішення принципал-агент проблеми при прийняття фінансово-інвестиційних рішень, оцінки деривативів, політики фінансування, виплати дивідендів та корпоративного управління. Окрім інтенсивної навчальної програми, студенти також ознайомилися з німецькими бізнес-практиками в галузі корпоративних фінансів.

За словами проф. Акселя Кінда та проф. Олега Терещенка, українські студенти показали хороші результати, що в цілому відображає високий рівень їх здібностей і мотивації. В підсумку, половина учасників проекту успішно здали обидва модулі курсу, що є прийнятним результатом за тих умов навчання, які мають місце в Україні.

Проф. Аксель Кінд підкреслив зусилля учасників проекту та наголосив, що отримані знання будуть корисними на післявоєнному етапі відновлення України та підтримки майбутнього економічного розвитку. Завдяки проекту, студенти набули нових компетенцій у сфері корпоративних фінансів, а отримані сертифікати стануть серйозним аргументом у їх CV.

Окрім цього, учасники проекту отримали фінансовий бонус, що став вагомим внеском у створення «фінансової подушки» для студентів в умовах війни.

Подібні проекти спрямовані на гармонізацію освіти та підготовку фахівців, які здатні будуть імплементувати проекти зі вступу України до ЄС.