Факультет фінансів

Команда молодих вчених Університету провела презентацію дослідження щодо стійкості українського бізнесу під час війни30 Вересня 2024р.

3 вересня 2024 р. на платформі Укрінформ відбулася презентація дослідження молодих вчених на тему «Стійкість українського бізнесу під час повномасштабного вторгнення». Захід зібрав провідних економістів, дослідників та експертів для обговорення викликів, з якими стикається мікро-, малий та середній бізнес в Україні в умовах війни.

Учасники: к.соц.н., В.Горбов (кафедра соціології); д.е.н., А. Іващенко (кафедра корпоративних фінансів і контролінгу); к.е.н., Г. Алексін (кафедра корпоративних фінансів і контролінгу); к.е.н., В. Лавренюк (кафедра банківської справи та страхування); А. Мокряков - старший консультант Pro-Consulting; д.е.н., Р. Корнилюк - фінансовий аналітик YouControl.
Представник Університету: д.е.н., І. Каленюк - Директор НДІ економічного розвитку Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.
Модератор: д.е.н., Є. Поліщук - науковий керівник науково-дослідного проєкту «Переміщений бізнес у ревіталізації регіональних екосистем України».

За результатами дослідження, понад 60% опитаних підприємств зазнали суттєвого зниження економічних показників. Вибірка охопила 631 підприємство, репрезентуючи понад 1,7 мільйона активних бізнесів в Україні. Серед основних проблем, які відзначили учасники опитування, – руйнування інфраструктури, перебої в ланцюгах постачання, відтік кваліфікованих кадрів та брак матеріальних і фінансових ресурсів.

Ключові інсайти:

• 60% підприємств повідомили про зниження виробництва, продажів та кількості клієнтів,
• у прифронтових областях понад 33% бізнесів зазнали значних втрат,
• 20% респондентів перебувають на межі закриття,
• 72% підприємств стикаються зі зростанням собівартості продукції,
• 73% підприємств відзначають падіння прибутковості,
• 61% бізнесів не можуть інвестувати у розвиток через брак фінансових ресурсів.

Війна також спричинила відчутний брак кваліфікованих працівників та зниження інвестиційної привабливості регіонів. Як зазначила д.е.н., проф. А. Іващенко, ці фактори значно ускладнюють відновлення бізнесу та додають невизначеності щодо його майбутнього.

Дослідження є частиною науково-дослідного проєкту «Переміщений бізнес в контексті ревіталізації регіональних екосистем», який здійснюється Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана.

https://kneu.edu.ua/ua/scientific-projects/0123U100357/

Захід завершився закликом до співпраці бізнес-спільноти, державних установ та міжнародних організацій з метою підтримки бізнесу та стимулювання економічного відновлення України в умовах війни.

За результатами дослідження підготовлено звіт, що доступний для громадськості.

https://drive.google.com/file/d/1NbfbAlfyULqvjeRwUm_k-ivbWIWP4ePT/view

Більше про подію: