Факультет фінансів

ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ ДОСЛІДЖУЮТЬ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ18 Жовтня 2023р.

Упродовж двох тижнів професорка кафедри корпоративних фінансів та контролінгу Тетяна Майорова у складі проєктної групи від Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, прийняла участь у навчальних візитах до європейських університетів в рамках проєкту 101083143 — DEFEP Project «Distance Education for Future: best EU practices inresponse to the requests of modern higher education seekers and labor market» (Дистанційна освіта для майбутнього: кращі практики ЄС у відповідь на запити здобувачів сучасної вищої освіти та ринку праці).

Перший навчальний візит відбувся 2 по 6 жовтня 2023 року до Universidad Rey Juan Carlos. Основною метою візиту було вивчити досвід застосування екранних мистецтв (кіно, відео) в процесі дистанційної освіти - «Film and Video Art in the Methodology of Distance Education».

Упродовж навчального візиту команда дослідників від КНЕУ ознайомилася із технічною, організаційною та методичною складовою організації освітніх програм магістерського рівня за дистанційною формою в Universidad Rey Juan Carlos, з досвідом організації дистанційної освіти на базі онлайн-університету La Universidad en Internet, з технічним оснащенням лабораторій для розробки відеоконтенту для дистанційної освіти тощо.

Також команда проєкту прийняла участь у майстер-класі зі створення відеолекцій для дистанційних курсів для внутрішніх студентів та для МООС для зовнішніх слухачів, вивчила досвід розробки та особливості використання МООС в навчальному процесі. Окремої уваги було приділено іспанському досвіду забезпечення якості дистанційної освіти.

 Наступний навчальний візит відбувся з 9 по 13 жовтня 2023 року в Університеті Палермо. Викладачі КНЕУ ознайомилися з цифровими інструментами та практиками, які успішно використовують у навчальному процесі викладачі Університету Палермо. В рамках навчального візиту DEFEP відбулася зустріч з ректором університету Палермо, де було відмічено важливість міжнародного співробітництва в рамках проектів Еразмус+. 

Протягом тижня представники університетів – членів консорціуму DEFEP ознайомилися з Цифровою академією, яка є цифровою платформою Європейського університету; відвідували аудиторії та лабораторії для проведення онлайн-тестів; знайомилися з програмними інструментами для організації онлайн навчання, зокрема, у Moodle.

Окремо представники КНЕУ ознайомилися з особливостями функціонування магістерських онлайн-програм «Міжнародні відносини, політика та торгівля», «Цифрові гуманітарні науки для культурної індустрії», «Електроніка та телекомунікаційна інженерія», «Інженерія управління» та ін.

Отримана інформація та зарубіжний досвід дистанційної освіти у процесі навчального візиту до Universidad Rey Juan Carlos та Університету Палермо передбачається використати для розвитку дистанційної освіти на кафедрі корпоративних фінансів і контролінгу, у тому числі в частині удосконалення та розвитку:

- використовуваних технологій онлайнового навчання в освітньому процесі на денній та заочній формі навчання через використання технології перевернутого класу, підтримки навчання студентів особливих категорій, якісного забезпечення навчання тієї категорії студентів, які під час воєнного стану не можуть долучатись до занять, тощо;

- процесу організації навчання за дистанційною формою на освітній програмі «Корпоративні фінанси» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та ОПП «Фінансовий менеджмент і контролінг», ОПП «Інвестиційний менеджмент» - другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Також отримана інформація буде використана у процесі підготовки навчального відеоконтенту для усіх студентів КНЕУ та створення лабораторії дистанційної освіти на базі факультету фінансів  КНЕУ.