Факультет фінансів

Партнерство КНЕУ та Philipps-Universität Marburg: підсумки реалізації спільних проектів та плани на майбутнє29 Березня 2024р.

У період надзвичайних випробувань та повномасштабної російської війни проти України, партнерство між Philipps-Universität Marburg (UMR) та Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана (КНЕУ) стало важливим фактором підтримки якісного освітнього процесу. Координатором співпраці є кафедра корпоративних фінансів і контролінгу.  

Співпрацю між кафедрою корпоративних фінансів та контролінгу (КНЕУ) і кафедрою контролінгу (UMR) було започатковано ще у 2008 році. До 2021 року більше 50 наших студентів пройшли включне навчання в UMR. Деякі з них отримали дипломи обох університетів. За цей період були проведені спільні наукові конференції у сфері корпоративних фінансів і контролінгу, круглі столи та реалізовано спільний проект «Розвиток демократії у фінансах». 

Завдяки співпраці об'єднуються сили вчених, викладачів, розширюється горизонт можливостей. Взаємний обмін знаннями, наукові дослідження та академічні проекти створюють плідне середовище для інтелектуального росту та інноваційного мислення. Разом ми обмінюємося досвідом, знаннями та ресурсами, спільно втілюючи проекти, що сприяють підвищенню конкурентоспроможності освіти в Україні. 

 

Друзі пізнаються в біді

Підтримка німецьких колег з UMR стала невід'ємною складовою солідарності та спільної боротьби. З перших днів широкомасштабного вторгнення Росії в Україну з ініціативи німецької сторони наша співпраця вийшла на принципово новий рівень. Йдеться про надання доступу для українських студентів до онлайн-платформи німецького університету для уникнення збоїв у навчанні через блек-аути, розробку спільних курсів, надання кращим студентам фінансової підтримки у вигляді онлай-стипендій, розробку та імплементацію концепції подвійного дипломування, надання численних стипендій українським студентам для включного навчання, викладання окремих модулів навчальних дисциплін німецькими професорами для українських студентів.  Нижче наведена інформація щодо спільних активностей у 2022-2023 рр. та плани на 2024 рік.

 

Результати співпраці за 2022 рік

У 2022 році, завдяки зусиллям та плідній співпраці професора Елізабет Шульте, гаранта програми «Корпоративні фінанси» Ірини Іванець, завідувача кафедри корпоративних фінансів і контролінгу Олега Терещенка, вдалося імплементувати унікальну програму «KNEU ON THE MO:VE». Це спільний проєкт між UMR та Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана, який фінансувався за рахунок German Academic Exchange Service (DAAD) у рамках програми фінансування «Ukraine Digital» i покликаний покращити якість освітнього процесу для українських студентів в умовах військових загроз. Цілями програми «KNEU ON THE MO:VE» є покращення цифрового досвіду навчання студентів, за допомогою сучасної навчальної платформи ILIAS у Philipps-Universität Marburg. Результати реалізації  проєкту в 2022 році характеризують такі дані:          

•                розроблено (або удосконалено)  7 спільних онлайн курсів для українських студентів;

•                двомовне викладання курсів ряду курсів (англійською та українською мовами);

•                доступ українських студентів та викладачів  до всіх онлайн-можливостей університету Марбург через платформу MO:VE («Marburg Online: Virtual Exchange»);

•                підтримка навчального процесу, завдяки dialoge facilitators;

•                104 українських студенти отримали онлайн стипендії в розмірі 1200 євро (загальна сума коштів 124 800 євро) та 10 студентів отримали стипендії по мобільності в розмірі 1211 євро на особу (загальна сума коштів 12 110 євро);

•                737 українських студенти скористалися можливостями онлайн-платформи німецького партнера;

•                розроблено концепцію гармонізації навчальних планів з метою започаткування для студентів ОП «Фінансовий менеджмент і контролінг» (магістерський рівень) програми підвійного дипломування;

•                оновлено меморандум про співпрацю між КНЕУ та UMR.

Результати 2023 року

 

Завдяки високим КРІ, проєкт був пролонгований на 2023 р. У рамках KNEU MO:VE 2 Success вдалося розширити кількість запропонованих онлайн курсів та масштабувати проект, зокрема:

•           для студентів магістерської програми «Фінансовий менеджмент і контролінг» у рамках гармонізації навчальних програм розроблено три нових спільний курси: 

Ø  «Корпоративні фінанси та інституції» (авторами курсу є професор Елізабе

т Шульте та доцент Ірина Іванець)  

Ø  «Інновації у корпоративних фінансах» з модулем «Корпоративне управління» (проф. М. Рапп, проф. О. Терещенко)

Ø  «Кількісні методи у корпоративних фінансах» (доцент А. Корнилюк та проф.,  Оскар А. Столпер)

•           на онлайн платформі розміщено 9 бакалаврських курсів та 12 магістерських курси;

•                у раках імплементації концепції подвійного дипломування була узгоджена змістована частина всіх дисциплін магістерської програми «Фінансовий менеджмент і контролінг», підготовлені для експертизи силабуси дисциплін та прийнято рішення про визнання UMR успішності українських студентів, яка зафіксована у КНЕУ; 

•                відпрацьовано механізми безперешкодного перезарахування кредитів ECTS та академічного визнання;

•           917 українських бакалаврів та 82 магістри скористалися можливостями  проєкту;

•           76 онлайн стипендій в розмірі 600 євро отримали студенти (загальна сума 45 600 євро). 

 

У 2023 році завдяки реалізованим проєктам співпраці з UMR були проведені і курси німецької мови для українських студентів КНЕУ, в тому числі 29 студентів у двох групах А1, 15 студентів у групі А2, а також додаткові курси через Sprachcentrum на рівні В1. Студенти займалися з носієм мови, професійним викладачем з Гьоте Інституту – Терезою Фукс.

Окремо слід підкреслити можливості для студентів, представлених у рамках мобільності за програмою міжнародного обміну Erasmus+. Тридцять п’ять студентів - отримали стипендію та неймовірно цінний досвід, знання та навички, навчаючись офлайн в UMR протягом 2022-2023 навчальних років. Зокрема за програмою Erasmus+ 25 студентів отримало стипендії у розмірі 3 575 євро (загальна сума  89 375 євро) та 10 студентів отримало фінансування від DAAD: German Academic Exchange Service в розмірі 3 736 євро на студента (загальна сума  37 360 євро). Зокрема це студенти факультету фінансів з бакалаврського рівня програм «Корпоративні фінанси», «Інвестиційний менеджмент», «Управління фінансовим бізнесом», а також магістерського рівня програм «Фінансовий менеджмент і контролінг» та «Інвестиційний менеджмент». Окрім цього кафедра корпоративних фінансів і контролінгу розширила коло можливостей для студентів факультету маркетингу, завдяки чому більша кількість студентів КНЕУ мали можливість навчатися очно у Philipps University Marburg. Сумарно фінансова підтримка наших студентів партнерами з Німеччини протягом двох років повномаштабної війни склала – 309 245 євро (майже 13 млн. у гривневому еквіваленті).

Плани на 2024 рік

Кафедра корпоративних фінансів і контролінгу має на меті продовжувати співпрацю і в 2024 році. Зокрема UMR та КНЕУ зосереджують свої зусилля на розвитку програм подвійного дипломування на бакалаврському (ОП Корпоративні фінанси) та магістерському (ОП Фінансовий менеджмент і контролінг) рівнях. Цей амбітний проект надає студентам реальну можливість отримати додаткові знання та вміння від двох престижних закладів.

В результаті фасилітації програм обміну студентами заплановано продовження програм обміну студентами на 2024 рік. 

Крім того заплановано:

–      Удосконалення (розробку нових) спільних курсів, семінарів та воркшопів з акцентом на міждисциплінарне та цифрове навчання.

–      Реалізацію спільних ініціатив, включаючи обмін академічними матеріалами та дослідницькими проектами.

Партнерство між Philipps-Universität Marburg (UMR) та КНЕУ є прикладом кропіткої співпраці та взаємної підтримки в непрості часи. Повномасштабна російська війна проти України стала тригером для об'єднання зусиль та поглиблення співпраці. Завдяки німецьким колегам з Марбургу, ми відчули неоціненну підтримку і можливість розширювати наші наукові горизонти, сприяючи розвитку освіти, досліджень і міжнародного співробітництва. 

 

Особливу подяку хочемо висловити голові Марбурзького центру інституційної економіки Marburg Centre forInstitutional Economics (MACIE) професору Елізабет Шульте за її ініціативи, активну участь та неймовірно наполегливу роботу щодо зміцнення співпраці між нашими університетами. Висловлюємо щирі подяки також керівнику Management Accounting Research Group (MARG), ProfDrMarc Steffen Rapp, за запрошення та підтримку, які він надав нам протягом перших днів війни, що дало новий поштовх для зміцнення нашого партнерства. Також  висловлюємо подяку декану School of Business and Economics, ProfDrBernhard Nietert, за активну участь у реалізації спільних проектів. Безмежно вдячні міжнародному офісу International Office, а також всьому професорсько-викладацькому складу Philipps-Universität Marburg за надану допомогу, підтримку та плідну співпрацю.